De Sint-Hermescrypte in Ronse

Musea en erfgoed
De Sint-Hermescrypte in Ronse
Ronse
Straat + huisnummer
Sint-Hermesstraat (zijkant Sint-Hermesbasiliek)
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 23 28 16
Link

In het hartje van Ronse, net om de hoek van textielmuseum MUST, vind je de adembenemende Sint-Hermesbasiliek. Die werd vernoemd naar de gelijknamige heilige en is een knap staaltje van Romaans-gotische architectuur. De crypte werd opgetrokken in 1089 en is dus bijna 1000 jaar oud!

Een heilige voor iedereen (of toch bijna)

Sint-Hermes was de patroon van de zenuw- en geesteszieken. Behalve voor de zenuw- en geesteszieken die in Ronse woonden. Want wilde je een gunst vragen aan de heilige? Dan moést je minimum 25 kilometer gewandeld hebben. Dat kon niet wanneer je in Ronse woonde. Eigenaardig, toch? 

Gelukkig zijn de Ronsenaars vindingrijk. Elke eerste zondag na Pinksteren organiseerden ze een processie. 32,6 kilometer lang droegen (én dragen) ze het schrijn van Sint-Hermes door de straten. Die regel van 25 kilometer werd zo mooi omzeild.

Sint-Hermescrypte2.jpg
De adembenemende Sint-Hermesbasiliek

Daal af in de geschiedenis

Onder de prachtige Sint-Hermesbasiliek wacht je echter nog een verrassing. Daal af in de crypten van de kerk. Ontdek de catacomben, een ontzagwekkend schouwspel van pilaren, gewelven en mystiek. En bekijk met eigen ogen de relikwieën van de heilige Sint-Hermes. Een uniek bedevaartsoord én een beleving die je nergens anders in België vindt. 

Vandaag is de Sint-Hermescrypte een stevige aantrekkingspool voor toeristen. En dat is eigenlijk altijd zo geweest. In de middeleeuwen was Ronse een bedevaartsoord voor geesteszieken. Zij zakten af naar de Sint-Hermeskerk om hulp of vergiffenis te zoeken. Daarbij voedden ze natuurlijk ook de stadskas én de rekening van de herbergen en cafés in de buurt. Geen wonder dat de cultus rond Sint-Hermes in die tijd een belangrijke bron van inkomsten was voor de stad.

Sint-Hermescrypte3.jpg
Sint-Hermescrypte4.jpg
Daal af in de crypten van de kerk en ontdek de catacomben

Dat brengt wat op, zo’n crypte

Hoe dat in z’n werk ging? Als bedevaarder werd je op een weegschaal gezet. Dan moest je jouw gewicht betalen in groenten, vee of bouwstenen. In ruil mocht je jouw verzoek aan de heilige Sint-Hermes richten – én mocht je een warm bad nemen in een van de badkamers. Een koopje! Je ervaart tijdens de tentoonstelling zelf welke fasen pelgrims op zoek naar genezing moesten doorlopen. 

Elke bedevaarder die bij Sint-Hermes om hulp vroeg, noteerde zijn naam netjes in het Zottenboek. Je kan het zelf bekijken en even terug naar het verleden flitsen in de crypte, waar het ligt uitgestald. Wanneer je opnieuw bovengronds klimt, kijkt de heilige je streng aan vanop zijn piëdestal. Een levensgroot beeld doemt op. Sint-Hermes gekleed als een Romeinse prefect, die op z’n paard de duivel meesleurt aan een ketting. Subtiel waren ze niet, die middeleeuwers. 

Sint-Hermescrypte5.jpg
Het zottenboek van de Sint-Hermescrypte

De Sint-Hermescrypte bezoeken: dit moet je weten

  • Openingsuren van de crypte
  • De basisinfo over de artefacten kan je lezen op de infopanelen.
  • Audiogidsen zijn beschikbaar in NL, FR, ENG en D. 
  • Een bezoekje aan de crypte is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Volwassenen betalen 5 euro.
  • Inwoners van Ronse komen er gratis in.
  • Combineer je bezoekje met een bezoek aan het MUST, en betaal slechts 8 euro voor een combiticket.
  • Reserveer ook je officiële gids
Sint-Hermes.jpg
Ontdek de Sint-Hermescrypte met je kinderen

Met het hele gezin

Wil je ook de kindjes onderdompelen in de mysterieuze wereld onder de kerk? Dat kan perfect! Er is zelfs een Creepy Crypte-spel voorzien – helemaal geschikt voor jonge ontdekkers tussen 7 en 10 jaar. Na je bezoekje aan de kerk open je natuurlijk onze tips voor een Rondje Ronse met de Kinderen. Zo ontdek je ook de stad buiten de kerk op kindermaat. 

Als je ook nog wat natuur wilt opsnuiven na al die cultuur, raden we je een deugddoende wandeling in het Muziekbos aan. Een weelderig bos dat barst van de leuke verhalen en magistrale uitzichten.