Egmontjaar 2018 Zottegem

Wie was Egmont?

Lamoraal graaf van Egmont (1522-1568) was één van de topedelen van de Nederlanden. Gefortuneerd en met tal van officiële functies bekleed speelde hij een belangrijke rol in de politiek en militaire wereld van zijn tijd. 450 jaar geleden werd hij op de Brusselse Grote Markt onthoofd. In 2018 herdenkt Zottegem deze figuur met heel wat leuke activiteiten.

1. Tentoonstelling Graven in de Vryheydt - 17 juni 2018 tot 31 maart 2019

Opgravingen in de Zottegemse stadskern toonden aan dat hier zo 'n 2000 jaar voor onze jaartelling al mensen leefden. Ook Kelten en Romeinen lieten er hun sporen na. Unieke archeologische vondsten en levensechte reconstructies zorgen voor een sfeervolle tentoonstelling waar de bezoeker het rijke verleden van de Egmontstad kan beleven.

Locatie: AVE Archeocentrum Velzeke, Paddestraat 7, Velzeke (Zottegem)

Meer info

 

2. Feestweekend 14 – 16 september 2018

Bloementapijt met uniek klank- en lichtfestival 14-16 september

Dit bloementapijt is meer dan een bezoekje waard. Het is een artistiek hoogstandje met een oppervlakte van ongeveer 1000m2. Rond het Kasteel van Egmont en het park wordt een totaalspektakel georganiseerd. Gedurende vier dagen wordt het park omgetoverd tot een kleurrijk spektakel, opgeluisterd met optredens van diverse dans- en muziekgroepen. ’s Avonds wordt het park feeëriek verlicht en kunnen de bezoekers zich vergapen aan het kleurrijke lichtspel van dansende fonteinen. 

Middeleeuws kamp 14-16 september

Kampement met tiental tenten, luifels en baldakijnen, mooi kleurrijk en aantrekkelijk aangekleed. Tijdens de ganse dag wordt er middeleeuws gekookt en geven kampbewoners meer uitleg aan de bezoekers ivm het middeleeuws kampleven.

Met op vrijdag en zaterdag 15de- eeuwse doorlopende en interactieve acts, zwaardvechtinitiatie voor kinderen, boog- en kruisboogschieten voor jong en oud, … Full contact tornooi: spectaculair zwaardvechttornooi met internationaal gezelschap. 

Egmontevocatie zondag 16 september

10 scènes uit het leven van Lamoraal worden op verschillende locaties in de stad opgevoerd. De laatste scène, de executie, wordt de apotheose op de Markt.

Meer info

 

Zottegem is een leuke stad, bekijk hier nog meer tips om de stad te ontdekken.

 

 

Egmontjaar 2018 Zottegem

Toerisme Vlaamse Ardennen
Toerisme Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen verzamelt het beste uit Vlaanderens Mooiste Landschap.