Werner van Dichtbij en Ver Weg ontdekt de stad die bekend staat om zijn Manneken Pis, Mattentaarten en de Muur. Exact 950 jaar geleden ontving Geraardsbergen, als eerste Vlaamse stad, een stadskeure. Reden genoeg om Geraardsbergen te ontdekken!

Op verkenning

Manneken Pis aan het stadhuis

1. Manneken Pis

In tegenstelling tot de Brusselse variant staat het Mannenken Pis van Geraardsbergen in alle rust op het marktplein aan het Stadhuis. Een persoonlijke ontmoeting met het oudste beeldje. Hoe dat historisch bewezen is en veel meer weetjes over het oudste Manneken, kom je te weten in de Permanensje: het Manneken Pismuseum bij het toeristisch infokantoor.  
 
 

“Toen Manneken Pis van Brussel aarzelend begon te sputteren, had die van ons al de hele Dender vol geplast.”

Mattentaarten

2. Mattentaarten

De mattentaart van Geraardsbergen is een Europees erkend streekproduct. Als liefhebber van dit heerlijk gebak kon Werners een bezoekje aan Olavs Mattentaartenhuis niet ontbreken tijdens zijn weekendje weg.

Bezoek de winkel

"Al kan je vandaag de lekkere mattentaarten kopen tot ver buiten de grenzen van Oost-Vlaanderen, nergens smaken ze zo goed als in Geraardsbergen zelf."

Op de flanken van de Muur

3. De Muur

Alweer een niet te missen highlight tijdens een eerste kennis maken met Geraardsbergen: de beroemde Muur. Flandriens vloeken als deze etappe in de Ronde van Vlaanderen in zicht is: de Oudenberg op. Vandaag kent iedereen deze berg als de Muur (van Geraardsbergen). 
 

Tip: Wandel over de mytische Muur met de wandelroute Op de flanken van de Muur

 
(l) Het Laatste Oordeel (r) Sint-Bartholomeuskerk

4. Straatbeeld

Geraardsbergen stelt haar kunstpatrimonium op unieke wijze voor, pal in het straatbeeld. Meer dan 120 werken uit de periode van 1450 tot 1950 worden tentoongesteld in de expo Straatbeeld.

Werner is vooral onder de indruk van Het Laatste Oordeel. Het originele werk van Willem Westvalinc stamt van 1456 maar is verloren geraakt. Adriaan Moreels en Pieter Van Boven kopieerden het werk in 1525 in de herkenbare stijl van Brueghel en Bosch.

Bezoek de tentoonstelling Straatbeeld

Klassieke kunst in street art vorm in het centrum van Geraardsbergen.

 

Het weekendje Geraardsbergen zit er op voor Werner. Voor hij huiswaarts keert, slaat hij nog wat mattentaarten in.

‘Het perfecte souvenir van de koers- en kunstminnende stad aan de Dender.’ – Werner

Lees de blog van Werner & Myriam voor een volledig overzicht van het weekendje Geraardsbergen.

4 tips in Geraardsbergen

Werner & Myriam
Werner & Myriam

Werner & Myriam reizen samen de wereld rond. Van Namibië tot Finland en van Frans-Polynesië tot Ecuador … ze zijn er al geweest. Op hun reisblog Dichtbij & Ver Weg schrijven ze graag over de leuke en minder leuke aspecten van het reizen en houden ze hun lezers op de hoogte van evenementen, nieuwigheden en trends i.v.m. reizen en gastronomie, zowel Dichtbij als Ver Weg.

Meer over Werner & Myriam >>