Elk voorjaar opnieuw kunnen we twee weken lang de blauwpaarse bloementapijten spotten. Het Hallerbos mag dan wel het grootste bos zijn met wilde hyacinten, de bossen in de Vlaamse Ardennen zijn veel rustiger alternatieven! Bekijk hier het overzicht van de 7 bossen in de Vlaamse Ardennen waar de boshyacinten te zien zijn.

Boshyacinten spotten in de Vlaamse Ardennen

Brakelbos

1. Brakelbos (Brakel)

Het Brakelbos is een 52 ha groot beukenbos dat vlakbij de taalgrens ligt. In het voorjaar is het domein bedekt met de wilde hyacinten. Ontdek ook zeker het bos via de Brakelbosroute. Maak een rustige wandeling in de wandelgemeente Brakel en langs de bronnen van de Zwalm. 
 
Raspaillebos

2. Raspaillebos (Geraardsbergen)

Op de flanken van de Bosberg, gekend van de Ronde Van Vlaanderen ligt het sprookjesachtige Raspaillebos. De kleurrijke bloemtapijten nodigen je ook dit jaar weer uit om volop te genieten van de mooie omgeving. Koppel je er graag nog een fijne wandeling aan toe, kies dan voor de route ‘Op de flanken van de muur’. Wandel langs de hoogtepunten van Geraardsbergen. 
 
Kluisbos

3. Kluisbos (Kluisbergen)

Pal op de taalgrens en op het hoogste punt van de Kluisberg ligt het grootste bos van de Vlaamse Ardennen, het Kluisbos. Jaarlijks spot je hier dan ook een grote hoeveelheid aan boshyacinten. Kinderen kunnen zich volledig uitleven op de houten speelzone in het bos terwijl er voor de (groot)ouders tal van horecazaken aanwezig zijn. Verken het Kluisbos via de Kluisbosroute of het Wandelnetwerk Getuigenheuvels.
 
Koppenbergbos

4. Koppenbergbos (Melden)

In het 80 ha grote Koppenbergbos krijg je ook elk jaar een prachtige schouwspel van blauwe kousjes. Kom tot rust en geniet van de mooie natuurlijke overgangen van het gebied. Ontdek dit bos en de hellingen van de befaamde Koppenberg d.m.v. de bewegwijzerde wandelpaden van de wandelroute 'Langs de hellingen van de ronde' of via het wandelnetwerk Getuigenheuvels.
 
Bos Ter Rijst

5. Bos Ter Rijst (Schorisse)

Bos Ter Rijst, is een niet te missen natuurpareltje in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen. Talrijke bronnen en de wilde boshyacinten zorgen in het voorjaar voor een grote biodiversiteit. In Bos Ter Rijst zijn er voldoende rustbanken en picknickplekjes. Een leuk wandelbos die je kan verkennen met onze Dwaallichtroute
 
Muziekbos

6. Muziekbos (Ronse)

Boshyacinten zorgen ook hier rond de maanden april/mei voor een magisch bloementapijt. Kinderen kunnen in de speelzone van het bos naar hartelust ravotten. Maak een prachtige natuurwandeling in een streek met afwisselend reliëf en het Muziekbos via de Muziekbosroute.
 
Hotond - Scherpenberg

7. Hotond (Scherpenberg) 

Dit natuurgebied vind je terug op de noordflank van de Hotondberg in de Vlaamse Ardennen. Hier heerst er een rijke geschiedenis en een grote waaier aan verschillende bostypes en graslanden. Via onze route “Op het dak van de Vlaamse Ardennen” ontdek je nog veel mooie velden vol wilde boshyacinten. 
 

Praktisch

Een echte wandelaar houdt zich aan enkele regels. Zo zorgen we ervoor dat we nog jaren kunnen genieten van de prachtige boshyacinten.
 

Blijf op de wandelpaden

Het is belangrijk om op de wandelpaden te blijven. Zo worden er geen boshyacinten vertrappeld.

Gooi je afval in de vuilnisbak

Afval hoort niet thuis in een bos. Hou je afval bij of ga op zoek naar een vuilnisbak in de buurt.

Houd je hond aan de leiband

Honden kunnen boshyacinten vertrappelen. Het is belangrijk om je viervoeter veilig bij je te houden aan de leiband.

Pluk geen bloemen

Iedereen wil genieten van het prachtige paarse tapijt. Pluk dus zeker geen bloemen.

Boshyacinten in de Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen
Toerisme Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen verzamelt het beste uit Vlaanderens Mooiste Landschap.