Zin in een deugddoende herfstwandeling? Struinen door de bladeren, terwijl de zon de bomen in vuur en vlam zet. Paddestoelen die je vanaf de bosrand stiekem begluren. Kastanjes, eikels en beukennootjes op slingerpaadjes door dichte bossen. Wij selecteerden voor u de vijf mooiste herfstwandelingen in de Vlaamse Ardennen.

Trek je wandelschoenen aan en geniet van de frisse buitenlucht! Veel wandelplezier!

Kluisbosroute (Kluisbergen)

Maak je klaar voor een stevige wandeling doorheen het statige Kluisbos. Dit bos ligt pal op de taalgrens en is een echt pareltje voor natuurliefhebbers. Het pronkstuk is de 141m hoge Kluisberg, zo weet je meteen dat je stevig zal moeten klimmen en dalen tijdens deze wandelroute. Gelukkig zijn er heel wat gezellige drank- en eetgelegenheden aan de rand van het bos waar je even kan bijtanken.

Leuk voor kinderen: ze kunnen ravotten in de ingerichte speelzones. Hier kunnen ze hun fantasie en energie de vrije loop laten.

Download de route

Op de flanken van de Muur (Geraardsbergen)

Trek ook hier je stevige stapschoenen maar aan.  Vertrekken doen we op de Muur van Geraardsbergen.  Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht over de stad. De route loopt verder de open ruimte zodat je kan genieten van het weidse landschap. We wandelen tot aan het sprookjesachtige Raspaillebos waar de beklimming van de Bosberg op je wacht. Verlaat de stad zeker niet zonder langs te gaan bij één van de bakkers voor een lekkere mattentaart. Zo kan je ook thuis nog even nagenieten.

Download de route

Muziekbosroute (Ronse)

Wie denkt aan herfst en een boswandeling zal zeker niet teleurgesteld zijn bij deze wandeling. Dit bos op een glooiende heuvel is een echte aanrader. Onderweg naar de top passeer je een cool speelbos en de sprookjesachtige Geuzentoren, die wel een overblijfsel uit de middeleeuwen lijkt. Lekkere lokale bieren proeven kan in Taverne Louise in Louise-Marie.

Leuk voor kinderen: Omdat in het Muziekbos veel delicate natuur ligt, mag je de aangeduide paden niet verlaten. Kinderen kunnen weliswaar ravotten in twee speelzones.

Download de route

Omer Wattezroute (Maarkedal)

Een uitdagende wandeling doorheen Bos ter Rijst. Hier wandel je in het hartje van de Vlaamse Ardennen en kan je genieten van de meest verrassende uitzichten. De route is een ode aan de schrijver uit Schorisse die de naam 'Vlaamse Ardennen' bedacht.

Download de route

Brakelbosroute (Brakel)

Een rustige wandeling in een 52ha groot beukenbos vlakbij de taalgrens. Wandel er door de mooie boomdreven en maak er kennis met de bronnen van de Zwalm. Voor kinderen is er ook een speelzone. Voor avonturiers is er vlakbij een bivakzone.

Download de route

Nog meer wandelen in de Vlaamse Ardennen? Laat je inspireren op wandelwalhalla.be

De 5 leukste boswandelingen

Toerisme Vlaamse Ardennen
Toerisme Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen verzamelt het beste uit Vlaanderens Mooiste Landschap.