We brengen de lievelingsplekken en -momenten van échte StapAf'ers in beeld. Dit is het StapAf moment van Ana-Jesus in Ronse. Bekijk de 3 tips van deze Belgisch-Spaanse StapAf'er!

StapAf tips in Ronse

Ana-Jesus aan de Sint-Hermeskerk

'Ik ben Spaanse, maar als meisje kwam ik met m’n moeder in Ronse wonen. Ik ben er altijd van blijven houden. Ronse is een oude textielstad – een van de eerste in België. Eind negentiende eeuw zat hier het grote geld, waardoor er heel wat mooie art-decovilla’s werden neergezet. Zelfs Horta heeft hier gebouwd. Je kan een deel ervan ook vandaag nog met een gids ontdekken. De laatste jaren heeft men in het centrum heel wat verloederde gebouwen nieuw leven ingeblazen. De Passage, bijvoorbeeld, is een oude kerk die men helemaal opgekalefaterd heeft en waarin nu allerlei kleine restaurantjes en winkeltjes worden uitgebaat. Dat is een echte publiekstrekker geworden, waar ikzelf ook vaak te vinden ben.'

Ellezelles - Heksenroute (Grensgevallen gids)

1. Op wandel in het land van heksen

De streek rond Ronse en Ellezelles wordt ook wel 'het land van de heksen' genoemd. Op deze 14 km lange wandelroute stap je in het spoor van de heksen en ontdek je de mooiste plekjes in het groene landschap aan de taalgrens. Je wandelt op Spoorlijn 87, die vandaag dienst doet als wandel- en fietspad, en ontdekt de levendige dorpskern van Ellezelles. Onderweg heb je keuze uit tal van cafés en restaurants om even uit te blazen, terwijl kinderen zich helemaal kunnen uitleven op het avonturenparcours of in de kinderboerderij van de IJsmolenhoeve.
 
MUST - Textielmuseum

2. Duik in de textielgeschiedenis van Ronse

Ronse en textiel zijn nauw met elkaar verbonden en de oude textielfabriek Cambier-Robette is een begrip in de stad. Vandaag vind je in het gebouw Must, een boeiend textielmuseum dat inzicht geeft over het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Hét paradepaardje van Must is de weverij met zo'n 40 werkende getouwen. Het museum kan je van maart tot november op vaste tijdstippen bezoeken, of je kiest het hele jaar door voor een rondleiding met een stadsgids.
 
Vakantiewoning Adelaide

3. Overnacht in een historisch burgerhuis

Vlak bij het centrum van Ronse vind je Adelaide, een opvallende vakantiewoning dat onderdak vond in een knappe woning in neo-Vlaamse renaissancestijl. Adelaide biedt een interessante mix van eeuwenoude grandeur en modern comfort: knappe houten lambriseringen, wandtapijten en marmeren schouwen worden afgewisseld met moderne badkamers, een sauna, jacuzzi, cinemazaaltje en een cafeetje met caféspelen. De ideale uitvalsbasis om Ronse te ontdekken!
 

Wat is jouw StapAf moment? Laat het ons weten!

Mijn StapAf moment

Tips van StapAf'er Ana-Jesus in Ronse

Ana-Jesus Garcia
Ana-Jesus Garcia

StapAf'er in beeld