Hemelveerdegem

Zin in een snuif cultuur deze zomer? Van 1 juni tot 30 september beleef je tijdens ‘Vlaamse Meesters in Situ’ kunst op unieke plekken. Ontdek in de Vlaamse Ardennen de kunstparels in Geraardsbergen en Lierde. Gedurende deze periode gooien zij hun deuren open voor het grote publiek.

De Vlaamse Meesters in Situ Fietsroute rijgt deze locaties aan elkaar, goed voor een dagje cultureel verantwoord fietsen. De 21km lange fietsroute brengt je langs vier unieke kunstwerken in Geraardsbergen en Lierde. Geraardsbergen rijmt op Muur en mattentaarten, maar deze zomer ook op kunst. 

Detail Het Laatste Oordeel

1. Sint-Bartholomeuskerk en stadhuis – Geraardsbergen

Spring in Geraardsbergen binnen in de Sint-Bartholomeuskerk voor het barokke topstuk ‘De marteldood van de heilige Bartholomeus’ en in het Stadhuis voor het 16de-eeuwse paneel  ‘Het Laatste Oordeel’.

Adres: Markt, Geraardsbergen
Open: ma,vr,za en zo: 14u-17u

Tip: Schrijf je in voor één van de twee rondleidingen op vrijdag 5 juli door kunsthistoricus Frank Huygens (18u30 of 20u30). Inschrijven is verplicht via toerisme@geraardsbergen.be of 054 43 72 89.

Ontdek Geraardsbergen

Tafereel uit leven van de Heilige Bruno

2. Parochiekerk –Lierde

Van de imposante Kartuizerpriorij van Lierde bleven enkele 18de-eeuwse kloostergebouwen en de kloosterpoort bewaard.  De parochiekerk pakt uit met schilderijen van de Heilige Bruno, stichter van de kartuizerorde.

Adres: Kartuizerstraat 9, Sint-Martens-Lierde
Open: dagelijks 10u-18u

Meer info

Detail Retabel Sint-Jan de Doper

3. Sint-Jans-de-Doperkerk – Hemelveerdegem (Lierde)

Het dorpje Hemelveerdegem lijkt zo uit een boerenepos geplukt. In de beschermde Sint-Jans-de-Doperkerk hangt een uniek 16de-eeuws retabel, opgebouwd met taferelen uit het leven van Sint-Jan. 

Adres: Sint-Jansplein, Hemelveerdegem
Open: dagelijks: 14u-17u

Meer info

 
Het Bruggenhuis, Geraardsbergen

4. Horecatips

De Kartuizer – Lierde

In dit gezellige dorpscafé tapt waardin Katelijn het befaamde kartuizerbier van Brouwerij De Graal in stenen kruiken met drie oren.

Adres: Kartuizerstraat 1, 9275 Lierde

Het Bruggenhuis – Geraardsbergen

Sfeervol bruin café met terras aan de Dender in Overboelare. Check de agenda voor optredens van Belgische en internationale jazzartiesten. 

Adres: Majoor van Lierdelaan 50, 9500 Geraardsbergen (Overboelare) 

Meer info

 

Vlaamse Meesters in Situ