Proef de Vlaamse Ardennen

Ben jij een echte lekkerbek? Dan mag je deze 8 heerlijke streekproducten zeker en vast niet missen. Smakelijk!

Geraardsbergse Mattentaart

geraardsbergse mattentaarten

geraardsbergen / lierde

De kleine ronde taartjes bestaan uit bladerdeeg, opgevuld met mattenbrij en werden als eerste streekproduct in Vlaanderen Europees erkend. De erkenning beschermt de stad Geraardsbergen en buurgemeente Lierde tegen oneerlijke concurrentie en namaak. De kwaliteit wordt bewaakt door 'De Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart'. Je kan de lekkernij verkrijgen bij elke lokale bakker.

> Bekijk hier het recept

Geutelingen

geutelingen

brakel

De geuteling is een soort dikke pannenkoek die in een bakstenen, met wilgenhout heetgestookte oven gebakken wordt. Deze lekkernij is verkrijgbaar van half januari tot eind februari in het ovenmuseum. Maar in zowat elke antieke oven in de omgeving worden ook geutelingen gegoten.

> Info over de Geutelingenfeesten

Koffie Hoorens

koffie hoorens

zottegem

Koffiebranderij Hoorens brandt nog steeds koffie zoals grootvader Hoorens het in 1928 voordeed. Het resultaat is een ruim aanbod arabica-mélanges.

> Zin in een fijn kopje koffie?

waterkers

waterkers

zwalm

In Roborst wordt biologische waterkers gekweekt. Waterkers heeft een pittige smaak en is heel lekker in salades en soepen. Het waterkersseizoen begint in maart en duurt tot diep in november.

> Zin in een fris, groen blaadje?

Breydelspek

breydelham & breydelspek

gavere

Breydel is een modern en groeiend bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van ovengebakken vleeswaren en delicatessen,met als topproducten de Breydelham en het Breydelspek. Al de producten zijn vervaardigd uit puur Belgisch varkensvlees van de hoogste kwaliteit. De producten worden met een geheime kruidenmix bestrooid en ovengebakken in een authentieke warme luchtoven... de garantie voor een unieke smaak. 'Uniek gebakken, lekker kruidig!'

> Bezoek het bedrijf

Geitenkaas De Volle Maan

geitenkaas de volle maan

sint-lievens-houtem

Op deze biologische geitenboerderij mekkeren 250 geiten. Dagelijks zorgen ze voor artisanale rauwmelkse geitenkaas die verwerkt wordt in twintig producten.

> Bezoek de boerderij

Lekkies Jan van Gent

lekkies jan van gent

oudenaarde

De lekkies zijn een echt bedevaartsnoepje. Wie tijdens de meimaand op bedevaart trekt naar Kerselare zondigt nadien steevast met een stop aan de artisanale suikerbakkerij Jan van Gent.

> Ga naar de suikerbakkerij

Balegemse jenever

balegemse jenever

oosterzele

Boer Jozef wekte de stokerij Van Damme in 1862 tot geestrijk leven op de plek waar ze nu nog staat: in Balegem. De stokerij werkt nog steeds volgens zeer oude distilleermethodes. Tijdens het weekend kan je er terecht in hun koffiehuisje.

> Zin in een jenevertje?