Koppenberg wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Koppenberg wandelroute

Length
6,7 km
Time
1u 20m
Terrain
44% Verhard

Steengat 4, 9700 Oudenaarde

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Menig renner bijt de tanden stuk op de Koppenberg, maar voor wandelaars wacht alleen maar vredige rust in de drie bossen errond. Samen vormen ze het 80 hectare grote Koppenbergbos: elk seizoen de moeite waard, maar misschien nog een tikje méér in de lente, wanneer de wilde boshyacint hier een lichtblauw tapijt uitrolt.

Startpunt

Knooppunt 28

Knooppunt 28

Oude Spoorweg

Op de vroegere spoorwegverbinding van Oudenaarde naar Herseaux (Herzeeuw, nabij Moeskroen) ligt nu een geasfalteerd fietspad. Tot 1959 werd dit spoorwegtraject onder meer gebruikt door pendelarbeiders voor de textielarbeid in Noord-Frankrijk. 

Knooppunt 28-32

Mariagrot

Vlakbij de Onderbosstraat ligt de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Een mooie plek voor een pauze, met op de achtergrond alleen maar het geluid van een klaterend bronnetje.

Knooppunt 32

Koppenberg

Koppenberg_DavidSamyn.jpg

De Koppenberg, berucht uit de Ronde, werd in 1995 erkend als monument. Deze ‘bult van Melden’ meet slechts een kleine 80 meter, maar richt zich op zijn steilste plek op in een helling van 22%. Geen wonder dat veel mensen dat liever te voet doen dan op de pedalen. 

Knooppunt 32

Stormbataljons

Vlakbij knooppunt 32 verschaft een bord je informatie over de Duitse activiteit op de Koppenberg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoe vredig het bos er vandaag ook bijligt, ooit was dat anders: vanaf 1915 vormden de bossen van de Koppenberg samen met verschillende andere bossen in de Vlaamse Ardennen het oefenterrein van het Duitse 4de stormbataljon.

Deze eenheden dienden als stoottroepen om met snelle gerichte acties de vijandelijke linies te doorbreken. De omgeving van de Koppenberg aan de Schelde deed dienst als oefenterrein, omdat de Vlaamse Ardennen zo’n gelijkenis vertoonden met de frontlinies te Ieper en Verdun. In en rond de Koppenberg werd een omvangrijk loopgravencomplex gegraven. Vandaag zijn naast die loopgraven ook bomputten en mitrailleursnesten nog steeds zichtbaar.

Knooppunt 32-68

Koppenbergbos

Koppenbergbos_DavidSamyn4.jpg
Koppenbergbos_DavidSamyn3.jpg

In dit prachtige bos van 80 hectare krijg je een mooi beeld van de overgang tussen de vlakke,  natte en grasgroene Scheldemeersen en de beboste flanken van de Koppenberg. Op het zuidelijke deel van de Koppenberg staan oude zomereiken van 150 tot 200 jaar oud.  In het voorjaar leggen de bloeiende wilde hyacinten een lichtblauw deken over de bodem van het bos. 

Knooppunt 28

Café Koppenberg

Kaffee Koppenberg

In café Koppenberg nemen ze de term ‘wielercafé’ wel erg letterlijk: hier hangen de (halve) fietsen gewoon tegen de gevel. Ook binnen is het al koers wat de klok slaat, met een permanente fotoexpo over de Ronde van Vlaanderen, de Koppenberg en vooral het spectaculaire ongeval van Jesper Skibby tijdens de beklimming in 1987.

Na een lange vroege ontsnapping werd de jonge Deense renner er aangereden door de wedstrijdleiding. Hij bleef nagenoeg ongedeerd, maar uit veiligheidsoverwegingen werd de Koppenberg nadien wel lange tijd uit het parcours geschrapt. Een fris getapt pintje drinken doe je hier op het kleine terras aan de straatkant of middenin het groen, op het grote tuinterras achteraan.

Bistro 't Veer

Idyllisch gelegen aan een Scheldemeander even voorbij Melden Dorp, serveert Bistro ‘t Veer al een kwarteeuw de betere keuken in een oase van rust.  Speciaal voor de kinderen is er een leuke speelhoek én een aparte kinderkaart. Ongetwijfeld één van de mooiste terrassen in Oudenaarde! Niet óp de route, maar wel een aanrader om achteraf je honger te stillen.

Knooppunt 28