Er is veel te beleven en te ontdekken in de Vlaamse Ardennen! Wij geven je graag ons lijstje mee met 5 MUST DO's in Vlaanderens Mooiste Landschap. 

5 toppers

Ronde van Vlaanderenstraat

Ontdek de wielergeschiedenis 

Ronde van Vlaanderenstraat

De enige echte wielerboulevard. In Kwaremont is de Ronde van Vlaanderenstraat getransformeerd tot een waardig museum! Je ziet er onder andere een eregalerij met levensgrote portretten van mythische wielerhelden en het monument van Karel Van Wijnendaele. 

Ontdek meer

Centrum Ronde van Vlaanderen

Dit centrum ademt de Vlaamse oerklassieker. Naast een permanente tentoonstelling (bereid je voor op heel wat nostalgische gevoelens!), kan je ook écht de Ronde beleven via allerlei interactieve en multimediale toepassingen. De brasserie is het start- en eindpunt van je eigen Ronde.

Bekijk meer info

Kluisbos

Wandelen door het Kluisbos

Kluisbos

Met zijn 300 hectare is het Kluisbos het grootste bos van de Vlaamse Ardennen. Kinderen kunnen zich uitleven op de speelzone Bosuil. Er zijn heel wat horecazaken waar je kan verpozen. Het bos ligt pal aan de taalgrens en is gelegen op de 141 meter hoge top van de Kluisberg.

Ontdek het Kluisbos

Wandeltip: Kluisbosroute

De gezinsvriendelijke kluisbosroute neemt je mee naar de mooiste plekjes van het bos.

Download de route

De Gavers

Fietsen langs De Gavers

Provinciaal domein De Gavers

Ontspannen of je energie kwijtspelen op één van de vele mogelijke sportmogelijkheden op het domein, het kan allemaal! De Gavers bestaat uit een grote vijver, een groene omgeving waar je naar hartenlust kan wandelen of fietsen en een overdekt zwemcomplex. Je kan ook blijven logeren in De Gavers, of het nu op de camping is, de jeugdherberg of een trekkershut!

Ontdek de Gavers

De Gaversroute

De omgeving leent zich perfect voor een vlakke fietstocht, ideaal voor gezinnen met kinderen én mensen die op zoek zijn naar een toegankelijke fietsroute.

Download de route

Ronse

Verken de stad Ronse

De Passage

Hou je van lekker eten en drinken in een uniek kader? Ga dan zeker langs bij De Passage in Ronse. De oude Sint-Martinuskerk werd opgelapt en is nu de ontmoetingsplaats voor foodies. 

Bekijk de openingsuren

Sint-Hermescrypte

Hét archeologisch pronkstuk van Ronse! De Romaanse crypte in de Sint-Hermeskerk stelt nooit teleur. Een tijdje terug in de tijd was dit een druk bezocht bedevaartsoord, nu een toeristische trekpleister. Ook voor kinderen toegankelijk dankzij het Creepy Cryptespel: een leuk en interactief opdrachtenboekje voor kids van 7 tot 10 jaar.

Plan je bezoek

Muziekbos

In het Muziekbos in Ronse hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. In de groene oase van het Muziekbos zijn er heel wat ontspanningsmogelijkheden. Naast een speelzone voor de kinderen is er ook een bivakzone voor de avonturiers onder ons!

Ontdek het Muziekbos

Brouwerij Roman

Bezoek Brouwerij Roman

Een rondleiding in de oudste familiebrouwerij van België sluit ons lijstje met must do's in de Vlaamse Ardennen af. De huidige brouwers, Ludo en Carlo, zijn al de viertiende generatie. Ontdek het verhaal, het brouwproces en de passie voor bier tijdens een gegidste rondleiding. Deze eindigt in schoonheid met een degustatie en geschenkset. 

Opgelet: de brouwerij is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die moeilijk te been zijn wegens de vele trappen.

Plan je bezoek

5 must do's in de Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen
Toerisme Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen verzamelt het beste uit Vlaanderens Mooiste Landschap.